Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Hvorfor det er det så vigtigt at finde mening i fremtidens arbejde

At have et meningsgivende formål i livet og på arbejdspladsen har vist sig at have en stor indflydelse på ens produktivitet, lykke og endda helbred. Det er måske ikke overraskende, at et stigende antal unge i dag ønsker at have et arbejde, der giver mening.

Ingen steder er dette mere tydeligt end hos iværksætterne. Som enhver, der har startet eller arbejdet i en startup kan attestere, er det i den grad en stresset tilværelse. Du er nødt til at afsætte opslidende timer, udføre en lang række forskellige opgaver, du ikke altid er kvalificeret til, og tilmed skal du leve med et konstant omsætningspres. Faktisk har europæiske iværksættere uden sammenligning de længste arbejdsdage af i forhold til andre højtkvalificerede i Europa.

Med denne udlægning, skulle man tro at iværksættere er blandt de ulykkeligste arbejdere, men virkeligheden er netop det stik modsatte. Ikke alene er iværksættere lykkeligere end de fleste arbejdere, de er også sundere. Efter nærmere undersøgelse giver resultatet mere mening: Lønnen udgør ikke en betydningsfuld faktor, og stressen kan styres, så længe iværksætteren gør noget, han eller hun er passioneret omkring.

Den moderne jagt efter mening

Dette er vigtigt, fordi medarbejderinddragelse er et globalt problem for arbejdere i alle brancher. Så når det konstateres, at arbejdsrelateret stress og belastninger falder, når vi laver noget, vi virkelig brænder for, bør vi rette os op og lytte godt efter.

Den enorme værdi af et meningsfyldt liv er blevet klassificeret i en nyere undersøgelse, der fulgte flere tusinde amerikanere som en del af projektet Midlife in the United States (MIDUS). Analysen viste ikke kun, at folk med et meningsfuldt formål på arbejdet tjener næsten $5.000 mere om året end deres kammerater med et meningsfattigt arbejde, men de lever også et længere og sundere liv.

“Undersøgelser viser, at meningsfuldhed korrelerer positivt med mere ekspansive fremtidsperspektiver og i større forstand, at folks tid bruges effektivt til at opfylde deres længeresigtede mål”, siger forfatterne bag undersøgelsen. “Således kan mennesker med meningsgivende mål være mere tilbøjelige til at spare penge eller foretage investeringer, der understøtter overordnede mål, og ikke spilde ressourcer baseret på impulsive beslutninger.”

Et meningsfuldt liv er et sundt liv

I betragtning af de data MIDUS-projektet præsenterer, er det måske ikke overraskende, at det er gavnligt for vores helbred at leve et meningssøgende og meningsfyldt liv, men et par nyere studier illustrerer, hvor stor en indvirkning dette helt præcist har.

For eksempel viste en nyere undersøgelse fra Washington University i St. Louis, at meningsgivende mål kan sætte skub i en lang række sunde livsstilsindikatorer, fra kvaliteten af kost til mængden af motion, fra søvnkvalitet til tandpleje.

“Deltagere, der rapporterede en høj følelse af mening og formål, rapporterede også om en større sandsynlighed for at træffe gode beslutninger om egen sundhedsmæssig adfærd og bedre selvvurderet sundhed,” udtaler ophavsmændene til studiet. “Overordnet set peger disse fund på vigtigheden af at overveje sunde livsstilsvaner som en fremtrædende forklaring på, hvorfor meningssøgende individer oplever at bedre udfald af deres sundhed.”

Dette kernefund blev derefter gentaget i et andet studie, der blev publiceret i Personality and Social Psychology Review. Det viser sig, at når vores egne værdier matcher vores arbejdsgivers værdier, har det en dyb indvirkning på vores mentale og fysiske velbefindende. Som i det forrige studie konkluderes det, at både ydeevne og sundhed øges, når værdierne er i overensstemmelse, og så kan vi leve vores liv på en kongruent måde. Dette boost var særlig kraftfuldt, når deltagerne var omgivet af jævnaldrende, der var engageret på samme måde, hvilket tyder på, at positive forandringer leveret af en målrettet arbejdsstyrke kan være eksponentielle af natur.

Skab en arbejdsplads drevet af meningsgivende mål

Så hvad holder os tilbage? Måske kan en nyere rapport fra Chartered Institute for Personnel & Development (CIPD) give os indblik. Her undersøgte man fænomenet kendt som ‘meningsgivende lederskab’ (på engelsk: purposeful leadership), hvilket er hvad der sker, når ledere er lige så involveret i formålet med deres organisation som resten af deres team er. Når vi arbejder under målbevidste ledere, giver det et betydeligt løft i vores egne præstationer, og det kan, forståeligt nok, gøre os mindre tilbøjelige til at sige op.

“Vores undersøgelse viser, at den moderne arbejdsplads er lige så meget en kamp for hjerte og sind, som for regler og pligter. Folk forventer i stigende grad et organisatorisk meningsgivende formål, der går ud over et snævert fokus på bundlinjen og som er mere end blot kortfristede økonomiske krav, som af mange beskyldes for at være årsagen til recessionen i 2008,” siger forfatterne.

Når vores ledere har interesser ud over blot at fremme deres egen karriere, inspirerer det os til større success. I øvrigt behøver disse interesser ikke at være rent forretningsrelaterede. De kan også være sociale interesser for det bredere samfund.

Problemet er, at rapporten tyder på, at meget få ledere faktisk udviser denne form for adfærd. Et bekymrende lavt 20% af ledere opfylder kriterierne for at blive betragtet som en meningsgivende målrettet leder. Ledere arbejder naturligvis ikke i vakuum-rum, så et godt sted at starte er at udarbejde formålet med din overordnede virksomhed. Din nordstjerne, som vi kan kalde det, styrer hvordan, hvornår, hvad, og hvorfor’et i din organisation. Dette skal fungere som et udgangspunkt, der følges op på med træning og uddannelse og som sikrer, at dette tilpasses og kommunikeres effektivt.

“Hvis organisationer er seriøse om at handle på retorikken om meningsgivende forretningsmål og er villige til at investere i disse mål, skal de revurdere de måder hvorpå, de vælger, udvikler og vurderer ledere”, siger CIPD. “Det traditionelle fokus på lederadfærd går kun så langt som at udvikle deres evne til at udføre én rolle. I stedet er det nødvendigt at udvikle hele personen, samtidig med at man accepterer, at det er umuligt at putte alle individer ned i den samme moralske og etiske form.”

Det er klart, at et meningsfyldte målsætninger har enorme fordele for os både som enkeltpersoner og som organisationer. Så det er vigtigt at vi, så godt som vi nu kan, forsøger at leve et meningsgivende arbejdsliv. Hvis du havde brug for ekstra incitament til dette, har denne artikel forhåbentlig givet dig det.

Nicklas Mohr Andersen

Kommerciel Direktør

Uforpligtende sparring til din rekrutteringsstrategi

Jeg ved hvordan du skaber en effektiv rekrutteringsstrategi, og hvordan du skaber en stærk relation med de bedste kandidater i markedet - kandidater som du ellers ikke ville tiltrække via de gamle og traditionelle metoder. Vil du have min uforpligtende sparring, så er jeg klar.